Ślad węglowy w sektorze rolno-spożywczym i konsumpcji żywności

Main Article Content

Julia Zarczuk
Bogdan Klepacki


Słowa kluczowe : ślad węglowy, gazy cieplarniane, żywność, rolnictwo, agrobiznes
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono rolę sektora rolno-spożywczego w emisji gazów cieplarnianych. Zapre-zentowano wielkość tej emisji w przypadku ważniejszych produktów spożywczych. Najwyższa dotyczy produktów zwierzęcych lub ich przetworów. Na czele znalazły się: mięso jagniąt, wołowina, żółty ser, wieprzowina i łosoś hodowlany. Wielkość śladu węglowego jest kształtowana także przez opakowanie. Najniższą emisyjnością odzna-czają się opakowania szklane, nieco większą plastikowe, następnie papierowe, a największą puszki metalowe. Dla śladu węglowego jest bardzo ważna struktura spożycia ludności. Gdyby przyjąć, że dieta wegańska byłaby jedyną, to emisja GHG na świecie w zakresie żywności mogłaby ulec zmniejszeniu nawet o 70%. Redukcja w UE konsump-cji mięsa, nabiału i jaj o połowę zmniejszyłaby emisję gazów cieplarnianych o 25–40%. Ponadto, dieta roślinna zmniejsza ryzyko śmierci powodowane chorobami układu krążenia, ryzyko otyłości, cukrzycy typu II i niektórych nowotworów.

Article Details

Jak cytować
Zarczuk, J., & Klepacki, B. (2021). Ślad węglowy w sektorze rolno-spożywczym i konsumpcji żywności. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 6(2), 73–82. https://doi.org/10.22630/EIOL.2021.6.2.14
Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.

Inne teksty tego samego autora
1 2 > >>