Ślad węglowy w sektorze rolno-spożywczym i konsumpcji żywności
Main Article Content
Słowa kluczowe
:
ślad węglowy, gazy cieplarniane, żywność, rolnictwo, agrobiznes
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono rolę sektora rolno-spożywczego w emisji gazów cieplarnianych. Zapre-zentowano wielkość tej emisji w przypadku ważniejszych produktów spożywczych. Najwyższa dotyczy produktów zwierzęcych lub ich przetworów. Na czele znalazły się: mięso jagniąt, wołowina, żółty ser, wieprzowina i łosoś hodowlany. Wielkość śladu węglowego jest kształtowana także przez opakowanie. Najniższą emisyjnością odzna-czają się opakowania szklane, nieco większą plastikowe, następnie papierowe, a największą puszki metalowe. Dla śladu węglowego jest bardzo ważna struktura spożycia ludności. Gdyby przyjąć, że dieta wegańska byłaby jedyną, to emisja GHG na świecie w zakresie żywności mogłaby ulec zmniejszeniu nawet o 70%. Redukcja w UE konsump-cji mięsa, nabiału i jaj o połowę zmniejszyłaby emisję gazów cieplarnianych o 25–40%. Ponadto, dieta roślinna zmniejsza ryzyko śmierci powodowane chorobami układu krążenia, ryzyko otyłości, cukrzycy typu II i niektórych nowotworów.
Article Details
Jak cytować
Zarczuk, J., & Klepacki, B. (2021). Ślad węglowy w sektorze rolno-spożywczym i konsumpcji żywności. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 6(2), 73–82. https://doi.org/10.22630/EIOL.2021.6.2.14
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Podobne artykuły
- Justyna Obrzut, Andrzej Borusiewicz, Ireneusz Kaczmar, Maciej Kuboń, Elżbieta Olech, Ireneusz Żuchowski, Analiza preferencji klientów w aspekcie modernizacji lub tworzenia kanałów dystrybucji produktów ekologicznych , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 2 (2021)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
Inne teksty tego samego autora
- Julia Zarczuk, Bogdan Klepacki, Powstawanie śladu węglowego w branży transportowej , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 3 (2021)
- Julia Zarczuk, Bogdan Klepacki, Pojęcie, znaczenie i pomiar śladu węglowego (carbon footprint) , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 1 (2021)
- Bogdan Klepacki, Małgorzata Koper, Stan i kierunki rozwoju infrastruktury drogowej w Polsce , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 2 Nr 4 (2017)
- Bogdan Klepacki, Angelika Walejewska, Historia powstania i wykorzystanie Internetu , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 2 Nr 3 (2017)
- Bogdan Klepacki, Paulina Mindewicz, Zmienność ofert cenowych przewoźników pasażerskich na przykładzie trasy Warszawa - Bruksela , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 5 Nr 3 (2020)
- Bogdan Klepacki, Miejsce i znaczenie logistyki w agrobiznesie , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 1 Nr 1 (2016)
- Bogdan Klepacki, Aleksandra Perkowska, Specyfika logistycznego łańcucha dostaw na przykładzie rynku zbóż , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 4 Nr 4 (2019)
- Bogdan Klepacki, Ilona Dziedzic-Jagocka, Edyta Piątek, Rozwój bazy magazynowej w Polsce , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 1 Nr 2 (2016)
- Bogdan Klepacki, Karolina Skałbania, Formalno-prawne i organizacyjne sposoby zapobiegania zagrożeniom w transporcie paliw płynnych , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 1 Nr 4 (2016)
- Bogdan Klepacki, Małgorzata Koper, Miejsce infrastruktury w kształtowaniu bezpieczeństwa w ruchu drogowym , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 3 Nr 1 (2018)