Ślad węglowy w sektorze rolno-spożywczym i konsumpcji żywności
Main Article Content
Słowa kluczowe
:
ślad węglowy, gazy cieplarniane, żywność, rolnictwo, agrobiznes
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono rolę sektora rolno-spożywczego w emisji gazów cieplarnianych. Zapre-zentowano wielkość tej emisji w przypadku ważniejszych produktów spożywczych. Najwyższa dotyczy produktów zwierzęcych lub ich przetworów. Na czele znalazły się: mięso jagniąt, wołowina, żółty ser, wieprzowina i łosoś hodowlany. Wielkość śladu węglowego jest kształtowana także przez opakowanie. Najniższą emisyjnością odzna-czają się opakowania szklane, nieco większą plastikowe, następnie papierowe, a największą puszki metalowe. Dla śladu węglowego jest bardzo ważna struktura spożycia ludności. Gdyby przyjąć, że dieta wegańska byłaby jedyną, to emisja GHG na świecie w zakresie żywności mogłaby ulec zmniejszeniu nawet o 70%. Redukcja w UE konsump-cji mięsa, nabiału i jaj o połowę zmniejszyłaby emisję gazów cieplarnianych o 25–40%. Ponadto, dieta roślinna zmniejsza ryzyko śmierci powodowane chorobami układu krążenia, ryzyko otyłości, cukrzycy typu II i niektórych nowotworów.
Article Details
Jak cytować
Zarczuk, J., & Klepacki, B. (2021). Ślad węglowy w sektorze rolno-spożywczym i konsumpcji żywności. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 6(2), 73–82. https://doi.org/10.22630/EIOL.2021.6.2.14
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Podobne artykuły
- Justyna Obrzut, Andrzej Borusiewicz, Ireneusz Kaczmar, Maciej Kuboń, Elżbieta Olech, Ireneusz Żuchowski, Analiza preferencji klientów w aspekcie modernizacji lub tworzenia kanałów dystrybucji produktów ekologicznych , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 2 (2021)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
Inne teksty tego samego autora
- Bogdan Klepacki, Marta Wyszyńska, Korzyści ze stosowania technologii RFID w bibliotece szkoły wyższej , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 1 Nr 3 (2016)
- Aleksandra Plata, Bogdan Klepacki, Motywy wyboru ofert firm przy ubezpieczeniach komunikacyjnych , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 2 (2021)
- Dorota Klepacka-Sulima, Bogdan Klepacki, Stan infrastruktury drogowej województw o najniższym poziomie rozwoju w Polsce , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 4 Nr 2 (2019)
- Monika Kojder, Bogdan Klepacki, Funkcjonowanie zimnych łańcuchów dostaw oraz zagrożenia w nich występujące , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 1 (2021)
- Bogdan Klepacki, Daria Betcher, Organizacja pracy wózka widłowego w procesie rozładunku samochodu ciężarowego , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 3 Nr 4 (2018)
- Bogdan Klepacki, Ilona Dziedzic-Jagocka, Edyta Piątek, Centra logistyczne jako nowoczesna forma gospodarki na przykładzie Świętokrzyskiego Centrum Logistyki i Dystrybucji Alma Alpinex SA , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 1 Nr 4 (2016)
- Karolina Posytek, Bogdan Klepacki, Warszawska infrastruktura rowerowa w opinii jej użytkowników , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 1 (2021)