Main Article Content
Article Details
Aranda A., Scarpellini S., Zabalza I., Valero Capelli A., 2008: An analysis of the present food’s transport model based on a case study carried out in Spain, 6. Międzynarodowa konferencja dotycząca oceny cyklu życia w sektorze rolno-spożywczym, Zurych, 12–14.
Bloemhof J.M., Soysal M., 2017: Sustainable Food Supply Chain Design. In Sustainable Supply Chains, Y. Bouchery, C.J. Corbett, J.C. Fransoo, T. Tan (red.), Springer: Amsterdam. (Crossref)
Canfora I., 2016: Is the Short Food Supply Chain an Efficient Solution for Sustainability in Food Market? Agriculture and Agricultural Science Procedia 8, 402–407. (Crossref)
Chwast A., 2019: Sprzedaż bezpośrednia produktów roślinnych z gospodarstwa rolnego, MODR, [źródło elektroniczne] http://www.modr.pl/marketing-produktow-rolnych/strona/sprzedaz-bezposrednia-produktow-roslinnych-z-gospodarstwa-rolnego [dostęp: 01.09.2019].
Coley D., Howard M., Winter M., 2009: Local food, food miles and carbon emissions: a comparison of farm shop and mass distribution approaches, Food Policy 34, 150–155. (Crossref)
Deverre, C. Lamine, C., 2010: Les systèmes agrialimentaires alternatifs. Une revue de travaux anglophones en sciences sociales, Paryż. EIP-AGRI. www.eip-agri.eu [dostęp: 03.09.2019]. (Crossref)
Galli F., Brunori G. (red.), 2013: Short Food Supply Chains As Drivers of Sustainable Development.Evidence Document, Document developed in the framework of the FP7 project FOODLINKS (GA No. 265287), Laboratorio di studi rurali Sismondi.
Gonçalves A., Zeroual T., 2017: Logistic Issues and Impacts of Short Food Supply Chains: Case Studies in Nord – Pas de Calais, France. In Toward Sustainable Relations between Agriculture and the City, C.-T. Soulard, C. Perrin, E. Valette (red.), Springer: Berlin – Heidelberg. (Crossref)
Jones A., 2002: An environmental assessment of Food Supply Chains: a case study on dessert Apple, Environmental Management 30, 4, 560–576. (Crossref)
Kneafasy M., Venn L., Schmutz U., Balázs B., Trenchard L., Eyden-Wood T., Bos E., Sutton, G., Blackett M., 2013: Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of their Socio-Economic Characteristics, F. Santini, S. Gomez y Paloma (red.), European Commission Joint Research Centre Institute for Prospective Technological Studies.
Ludwik A., 2018: Przegląd najciekawszych inicjatyw systemów Krótkich Łańcuchów Dostaw żywności (KŁŻ) w Polsce dla potrzeb kampanii „Wiedz i mądrze jedz”, [źródło elektroniczne] http://faow.org.pl/wp-content/uploads/2018/12/2-Ciekawe_Inicjatywy_K%C5%81Z%CC%87_Ekspertyza_Ludwik.pdf [dostęp: 30.08.2019].
Malak-Rawlikowska, Agata, Edward Majewski, Adam Wąs, Svein Ole Borgen, Peter Csillag, Michele Donati, Richard Freeman, Viet Hoàng, Jean-Loup Lecoeur, Maria Cecilia Mancini, and et al. 2019: Measuring the Economic, Environmental, and Social Sustainability of Short Food Supply Chains. Sustainability, 11(15): 4004. https://doi.org/10.3390/su11154004 (Crossref)
Mancini M.C., Menozzi D., Donati M., Biasini, B., Veneziani M., Arfini F., 2019: Producers’ and Consumers’ Perception of the Sustainability of Short Food Supply Chains: The Case of Parmigiano Reggiano PDO, Sustainability. 2019; 11(3):721. https://doi.org/10.3390/su11030721 (Crossref)
Parker G., 2005: Sustainable food? Teikei, co-operatives and food citizenship in Japan and the UK. Working Papers in Real Estate & Planning 11/05, Centre of Planning Studies, Department of Real Estate and Planning. The University of Reading, UK.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2016.
Raszeja-Ossowska I., 2017: Cykle dostaw i systemy jakości w rolnictwie, [źródło elektroniczne] http://www.dotacje.pl/dla-rolnikow/cykle-dostaw-i-systemy-jakosci-w-rolnictwie/ [dostęp: 28.08.2019].
Renting H., Marsden T.K., Banks J., 2003: Understanding alternative food networks: exploring the role of short food supply chains in rural development, Environment and Planning A 35(3), 393–411. (Crossref)
Sprawozdanie komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie systemu etykietowania dotyczącego rolnictwa lokalnego i sprzedaży bezpośredniej, Komisja Europejska, Bruksela 2013.
Sundkvist A., Jansson A., Larsson P., 2001: Strengths and limitations of localizing food production as a sustainability building strategy – an analysis of bread production on the island of Gotland, Sweden, Ecological Economics 37, 217–227. (Crossref)
Szołtysek J., 2009: Podstawy logistyki miejskiej, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice.
Downloads
- Gabriela Malęga, Opakowania jadalne rozwiązaniem problemów środowiska naturalnego , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 4 Nr 1 (2019)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Elżbieta Szymańska, Michał Wielechowski, Znaczenie Nowego Jedwabnego Szlaku dla wymiany handlowej między Polską i Chinami , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 4 Nr 3 (2019)
- Elżbieta Szymańska, Aleksandra Czerniakowska, Uwarunkowania efektywnego wykorzystania czasu pracy kierowcy w praktyce gospodarczej , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 1 (2021)
- Maria Rysz, Elżbieta Szymańska, Kanały dystrybucji a sytuacja ekonomiczna gospodarstw sadowniczych , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 7 Nr 1 (2022)
- Elżbieta Szymańska, Michał Wielechowski, System „Płać za tyle, ile wyrzucasz” jako innowacje rozwiązanie w gospodarce odpadami , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 5 Nr 4 (2020)
- Małgorzata Głodek, Elżbieta Szymańska, Gospodarka odpadami medycznymi w Polsce , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 1 Nr 3 (2016)
- Elżbieta Szymańska, Edyta Workowska, Podsystemy zaopatrzenia i dystrybucji w gospodarstwach trzodowych o różnej skali produkcji , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 4 Nr 2 (2019)
- Anzhela Cherchata, Elżbieta Szymańska, Teoretyczne i praktyczne aspekty zastosowania logistyki na Ukrainie , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 3 Nr 2 (2018)
- Angelika Kamińska, Elżbieta Szymańska, Koszty logistyczne w agencji reklamowej , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 1 Nr 2 (2016)
- Aneta Bełdycka-Bórawska, Elżbieta Szymańska, Dochodowość gospodarstw o różnych kanałach dystrybucji rzepaku , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 1 Nr 1 (2016)
- Maria Rysz, Elżbieta Szymańska, Wdrażanie innowacji w gospodarstwach sadowniczych o różnej skali produkcji owoców , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 8 Nr 2 (2023)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.