Opakowania jadalne rozwiązaniem problemów środowiska naturalnego

Main Article Content

Gabriela Malęga


Słowa kluczowe : opakowania, opakowania jadalne, folie jadalne, ekologia, środowisko naturalne
Abstrakt
Artykuł ma na celu zaproponowanie alternatywnych rozwiązań dla opakowań z tworzyw sztucznych. Obecnie na świecie jest bardzo duży problem z rosnącą ilością opakowań oraz ich szkodliwym wpływem na środowisko naturalne. Panujący trend proekologiczny ma na celu promowanie naturalnych rozwiązań, które będą dobre dla zdrowia ludzi oraz środowiska. W artykule zostaną przedstawione opakowania jadalne, które mogą zastąpić opakowania syntetyczne.

Article Details

Jak cytować
Malęga, G. (2019). Opakowania jadalne rozwiązaniem problemów środowiska naturalnego. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 4(1), 51–64. https://doi.org/10.22630/EIOL.2019.4.1.5
Bibliografia

Branża opakowań w Polsce. Podsumowanie 2010–2016 i prognoza 2017–2020, Raport Equity Advisors, 2017, [źródło elektroniczne]: http://www.equityadvisors.pl/wp-content/uploads/2017/05/Branza-opakowan-w-Polsce_skrot-raportu_-styczen-2017.pdf [dostęp: 10.04.2019].

Brody A.L., Bugusu B., Han J.H., Sand C.K., McHugh T.H., 2008: Innovative food packaging solutions, Journal Of Food Science, 73, 8, 107–116. (Crossref)

BuzzFeed Nifty, 2017: Edible Flavor Pods, Youtube, [żródło elektroniczne] https://www.youtube.com/watch?v=bF7aXnEByhg [dostęp: 10.04.2019].

Ekoproblemy jako konsekwencja stosowania opakowań, epodreczniki.pl. [źródło elektroniczne] https://epodreczniki.pl/a/DBGQdW9gk [dostęp: 27.04.2019].

https://www.popsci.com/your-food-could-soon-come-wrapped-in-milk [dostęp: 10.04.2019].

Kasperek K., 2017: Jadalne opakowania z mleka? Te doniesienia naukowe o mleku zaskoczą cię!, Tygodnik Poradnik Rolniczy, [źródło elektroniczne] https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/jadalne-opakowania-z-mleka-te-doniesienia-naukowe-o-mleku-zaskocza-cie/ [dostęp: 10.04.2019].

Malęga G., 2018: Opakowania jadalne odpowiedzią na wyzwania ekologistyki, WAT, Warszawa.

Mroczek-Kowalik M., 2018: Ranking opakowań: 5 najlepszych i 5 najgorszych dla środowiska, wyborcza.biz, [źródło elektroniczne] http://wyborcza.biz/ekodzialania/7,162867,23332668,ranking-5-najlepszych-i-5-najgorszych-dla-srodowiska-opakowan.html?disableRedirects=true [dostęp: 27.04.2019].

Pająk P., Fortuna T., Przetaczek-Rożnowska I., 2013: Opakowania jadalne na bazie białek i polisacharydów – charakterystyka i zastosowanie, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2(87), 5–18, [źródło elektroniczne] http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2013,%202(87)/01_Pajak.pdf [dostęp: 05.04.2019].

Robertson G.L., 2013: Food Packaging: Principles and Practice, CRC Press, United States.

SCOBY – alternatywa dla plastikowych opakowań, SWPS Uniwersytet Humanistyczny, [źródło elektroniczne] https://www.swps.pl/centrum-prasowe/informacje-prasowe/18068-scoby-alternatywa-dla-plastikowych-opakowan [dostęp: 14.04.2019].

Szok! Polacy wymyślili opakowanie, które można zjeść, Fakt24, [źródło elektroniczne] https://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/jadalne-opakowanie-torebka-z-kombuchy/8cwxsfj [dostęp: 10.04.2019].

This edible packaging material is based on seaweed 2, Material district, 2018, [źródło elektroniczne] https://materia.nl/article/edible-packaging-seaweed/this-edible-packaging-material-is-based-on-seaweed-2/ [dostęp: 18.03.2019].

Verghese K., Lewis H., Fitzpatrick L., 2012: Packaging for Sustainability, Springer Science & Business Media, Londyn. (Crossref)

Żakowska H., 2017: Opakowanie a środowisko, wymagania, standardy, projektowanie, znakowanie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty