Main Article Content
Wiele problemów zarządzania związanych z optymalizacją systemów transportowych, projektowaniem systemów informatycznych czy pewnymi zagadnieniami logistycznymi można przedstawić jako zagadnienia sieciowe i rozwiązać je przy użyciu odpowiednich algorytmów matematycznych. Skala planowania przewozów uzależniona jest od ilości ładunków i liczby odbiorców. Zarządzanie logistyczne w transporcie produktami rolno-spożywczymi polega na organizacji działań transportowych przez połączenie wielu funkcji spedycyjno-transportowych i ma na celu doskonalenie przemieszczania zasobów zarówno w sferze zaopatrzenia, jak i produkcji oraz dystrybucji. Głównym celem artykułu jest przedstawienie zadania komiwojażera oraz możliwości jego zastosowanie w optymalizacji transportu produktów rolno-spożywczych.
Article Details
Baran J., Sint A., 2014: Organizacja transportu w sektorze przetwórstwa owoców i warzyw, Logistyka, 4, 3479–3486.
Baryła-Paśnik M., Piekarski W., Dudziak A., 2013: Systemy funkcjonowania transportu żywności w aspekcie regulacji prawnych, Logistyka, 5, 71–74.
Dutkiewicz L., Kucharska E., 2010: Algorytm planowania tras dostaw dla wielu komiwojażerów, Automatyka, 14.3/2, 853–865.
Hanczar P., 2010: Wspomaganie decyzji w obszarze wyznaczania tras pojazdów, Decyzje, 13, 55–83.
Kauf S., Tłuczak A., 2016: Optymalizacja decyzji logistycznych, Difin, Warszawa.
Klepacki B., Wicki L. (red.), 2014: Systemy logistyczne w funkcjonowaniu przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Kozłowicz K., Wolak S., Kluza F., 2003: Transport żywności i jej jakość na tle uwarunkowań technologicznych i logistycznych, Chłodnictwo: organ Naczelnej Organizacji Technicznej, 38, 38–43.
Michlowicz E., 2009a: Optymalizacja zadań operatora logistycznego, Logistyka, 3.
Michlowicz E., 2009b: Problem komiwojażera dla kilku centrów dystrybucji, Prace Naukowe Politechniki Warszawskiej, 70, 113–125.
Płaczek E., Szołtysek J., 2008: Wybrane metody optymalizacji systemu transportu odpadów komunalnych w Katowicach, Logforum, 4(1), 2.
Salmonowicz K., 2011: Źródła finansowania rozwoju infrastruktury transportu wodnego śródlądowego w Polsce, Logistyka, 6, 4977–4992.
Szubert A., 2018: Przewóz ładunków spożywczych – Znaczenie i specyfika transportu w branży spożywczej, Trans.eu Group S.A., [źródlo elektroniczne] http://www.trans.eu/pl/aktualnosci/znaczenie-i-specyfika-transportu-w-branzy-spozywczej [dostęp: 12.12.2022].
Downloads
- Agnieszka Borowska, Alicja Stolarska, Znaczenie targowisk w systemach dystrybucji produktów lokalnych , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 7 Nr 3 (2022)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Agnieszka Tłuczak, Wybrane metody lokalizacji logistycznych centrów dystrybucyjnych w łańcuchach dostaw żywności , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 5 Nr 2 (2020)
- Agnieszka Tłuczak, Zastosowanie rozmytej metody TOPSIS w zarządzaniu łańcuchem dostaw żywności , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 4 Nr 4 (2019)
- Sabina Kauf, Agnieszka Tłuczak, Analiza PROFIT i jej wykorzystanie w budowie mapy preferencji parametrów logistycznej obsługi klienta , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 2 Nr 1 (2017)
- Agnieszka Tłuczak, Rola oraz regionalne zróżnicowanie infrastruktury transportowej w procesach przewozu surowców rolnych i produktów rolno-spożywczych , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 2 Nr 2 (2017)
- Agnieszka Tłuczak, Równowaga długookresowa pomiędzy cenami w łańcuchu dostaw na rynku mleka , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 4 Nr 2 (2019)
- Agnieszka Tłuczak, Analiza zmian cen w łańcuchach dostaw żywności na przykładzie rynku mięsa wołowego w Polsce , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 1 Nr 1 (2016)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.