Main Article Content
Głównym celem artykułu było określenie poziomu wiedzy i stosunku konsumentów do aktywnych oraz inteligentnych opakowań w branży spożywczej. Badaniami według kwestionariusza ankiety objęto 120 respondentów, dokonujących zakupów produktów żywnościowych. Analiza wyników badań ankietowych wykazała, że stan wiedzy na temat opakowań aktywnych i inteligentnych wśród ankietowanych jest niski. Tylko ok. 20% respondentów znało pojęcia opakowania aktywnego i inteligentnego. Ankietowani wskazali, że najważniejszym dla nich parametrem opakowania jest utrzymanie właściwości/jakości zapakowanego produktu. Respondenci najwięcej korzyści dostrzegają w wykorzystaniu opakowań aktywnych i inteligentnych do pakowania takich produktów jak mięso, owoce i warzywa, mrożonki i ryby.
Article Details
Aday M.S., Yener U., 2015: Assessing consumers’ adoption of active and intelligent packaging, British Food Journal 117(1), 157–177, https://doi.org/10.1108/BFJ-07-2013-0191
Baran J., Bińkowski F., 2014: Znaczenie opakowań aktywnych i inteligentnych w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, Logistyka 6, 13113–13118.
Barska A., 2013: Kryteria wyboru produktów żywnościowych przez młodych konsumentów z Polski, Czech i Słowacji, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 4(337), 113–121.
Barska A., Wyrwa J., 2016: Konsument wobec opakowań aktywnych i inteligentnych na rynku produktów spożywczych, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 4(349), 138–161.
Cichoń M., Lesiów T., 2012: Innowacyjne opakowania inteligentne w przemyśle spożywczym, [w:] Rola innowacyjności w kształtowaniu jakości, J. Żuchowski, R. Zieliński (red.), Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji & PIB, Radom, 122–130.
Cierpiszewski R., 2016: Opakowania aktywne i inteligentne, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
Farmer N., 2016: Innowacje w opakowaniach żywności i napojów, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Ghaani M., Cozzolino C.A., Castelli G., Farris S., 2016: An overview of the intelligent packaging technologies in the food sector, Trends in Food Science & Technology 51, 1–11, https://doi.org/10.1016/j.tifs.2016.02.008
Jeznach M., Kosicka-Gębska M., Tul-Krzyszczuk A., Pawlak A., 2018: Ocena percepcji opakowań aktywnych przez konsumentów nabywających mięso, Handel Wewnętrzny 2(373), 213–221.
Korzeniowski A., Ankiel-Homa M., Czaja-Jagielska N., 2011: Innowacje w opakowalnictwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
Kubiak M.S., Borowy T., 2013: Opakowania inteligentne w zasięgu ręki, Opakowanie 10, 51–54.
Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M., 2003: Postęp techniczny w opakowalnictwie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
Nowacka M., Niemczuk D., 2012: Nowoczesne materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz ich wpływ na bezpieczeństwo żywności, Opakowanie 6, 64–69.
Ostrowska E., 2013: Aktywny i inteligentny jak opakowania, Opakowanie 3, 24–28.
Pałkowska A., Steinka I., 2013: Opakowania aktywne i inteligentne w świadomości konsumentów, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 80, 35–42.
Popowicz R., Lesiów T., 2014: Innowacyjne opakowania aktywne w przemyśle żywnościowym, Nauki Inżynierskie i Technologie 1(12), 34–48.
Realini C.E., Marcos B., 2014: Active and intelligent packaging systems for a modern society, Meat Science 98(3), 404–419.
Downloads
- Sławomir Stec, Rola innowacji w logistyce miejskiej na przykładzie Rzeszowa , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 5 Nr 4 (2020)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Joanna Domagała, Makrologistyka narzędziem kształtowania współczesnej gospodarki , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 5 Nr 3 (2020)
- Joanna Domagała, Weronika Sztabińska, Łańcuch dostaw i klasyfikacja zapasów surowca drzewnego na przykładzie Nadleśnictwa Głęboki Bród , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 1 (2021)
- Joanna Domagała, Anton Rymsha, Organizacja przewozu towarów niebezpiecznych w opinii kierowców z Polski i Białorusi , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 1 (2021)
- Joanna Domagała, Efektywność polskich portów morskich na tle największych portów Europy , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 4 Nr 3 (2019)
- Michał Pietrzak, Joanna Domagała, Mapa strategii jako schemat współdzielonego modelu mentalnego dla systemu kontroli interaktywnej , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 7 Nr 2 (2022)
- Joanna Domagała, Patrycja Ścisłowska, Logistyczna obsługa klienta na przykładzie operatora logistycznego świadczącego usługi dla branży motoryzacyjnej , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 8 Nr 3 (2023)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.