Logistyka jako czynnik optymizacji funkcjonowania żywnościowego kompleksu Ukrainy

Main Article Content

Georgiy Cherevko
Volodymyr Kovaliv
Volodymyr Kolodiichuk


Słowa kluczowe : logistyka, efektywność, kompleks żywnościowy, strumienie zbożowe
Abstrakt
Skuteczną technologią podwyższenia efektywności wytwarzania produkcji i produkcji jej przetwarzania jest działalność logistyczna, która na dzień dzisiejszy może zjednoczyć wszystkie elementy każdego produktowego podkompleksu w jedynym łańcuchu i stworzyć warunki nie tylko dla wewnętrznego wytwarzania i konsumpcji jego strategicznie ważnej produkcji, ale i zabezpieczyć potężne strumienie eksportowe. Właśnie logistyka, naszym zdaniem, jest zdatna skonsolidować oddzielne składowe mechanizmu ekonomicznego i stworzyć warunki równowagi strukturalno-funkcjonalnej efektywnego, instytucyjnego środowiska. Wśród pierwszorzędnych przedsięwzięć, pozwalających wejść na jakościowo nowy poziom logistyki, proponuje się nowy schemat mechanizmu transformacji logistycznego systemu w produktowych podkompleksach Ukrainy bazujący na „wirtualizacji” strumieni rzeczowych między certyfikowanymi przechowalniami produktów żywnościowych.

Article Details

Jak cytować
Cherevko, G., Kovaliv, V., & Kolodiichuk, V. (2016). Logistyka jako czynnik optymizacji funkcjonowania żywnościowego kompleksu Ukrainy. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 1(1), 41–52. https://doi.org/10.22630/EIOL.2016.1.1.4
Bibliografia

Kondaurova I., 2001: Production infrastructure of primary structural economy link in the conditions of transition to the market, Donetsk.

Lysakova N., 1999: Logistics: Basic concepts, Marketing and Advertising 10, 54–57.

Mate E., Tykse D., 1993: Material and technical provision for the activities of enterprise, Progress, Moscow.

Oklander M., 1992: Concept of industrial logistics, Ukraine Economy 10, 20–28.

Ponomariova Yu., 2005: Logistics: course book, CUL, Kyyiv.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.