Świadomość młodych konsumentów w zakresie znaczenia łańcucha chłodniczego w produkcji mleczarskiej

Main Article Content

Dominika Brewczyńska
Marek Gaworski
Ewa Golisz
Adam Kupczyk


Słowa kluczowe : bezpieczeństwo żywności, łańcuch chłodniczy, mleko, produkcja mleczarska, świadomość konsumenta
Abstrakt
Celem badania była ocena świadomości grupy młodych respondentów w zakresie roli łańcucha chłodniczego w produkcji mleczarskiej, z uwzględnieniem wiedzy identyfikującej zasady, na których oparty jest łańcuch chłodniczy. Uzupełniającym celem badania było poznanie opinii dotyczących pojęcia „idealny” w odniesieniu do produkcji mleczarskiej i jej wybranych aspektów. Badania wykazały, że termin „łańcuch chłodniczy” nie był przez większość respondentów rozpoznawalny, jednak generalnie ankietowani wykazali się dobrą wiedzą na temat temperatur, w jakich mleko powinno być transportowane i przechowywane w zakładzie mleczarskim. Trzy pytania zadane respondentom, wnoszące wątek ideału w różne aspekty produkcji mleczarskiej stanowiły inspirację do poznania opinii konsumentów dotyczących opakowań, produktów i produkcji mleczarskiej. Pojęcie ideału miało za zadanie pobudzić świadomość respondentów i spojrzeć na mleczarstwo w kategoriach systematycznego doskonalenia i dążenia do racjonalnych rozwiązań podnoszących komfort i bezpieczeństwo korzystania z produktów mleczarskich w gospodarstwach domowych.

Article Details

Jak cytować
Brewczyńska, D., Gaworski, M., Golisz, E., & Kupczyk, A. (2023). Świadomość młodych konsumentów w zakresie znaczenia łańcucha chłodniczego w produkcji mleczarskiej. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 8(1), 63–76. https://doi.org/10.22630/EIOL.2023.8.1.4
Bibliografia

Adamczyk S., 2019: Jakość a bezpieczeństwo żywności, Nauki Ekonomiczne, 29(2), 37–54.

Bizoń B.M., 2016: Specyfika zarządzania w branży mleczarskiej – włoski model klastra, cz. I, Nowoczesne Systemy Zarządzania, 11(1), 11–25. (Crossref)

Cadwallader D.C., Gerard P.D., Drake M.A., 2023: The role of packaging on the flavor of fluid milk, Journal of Dairy Science, 106(1), 151–167. (Crossref)

Cardoso C.S., Hötzel M.J., Weary D.M., Robbins J.A., von Keyserlingk M.A.G., 2016: Imagining the ideal dairy farm, Journal of Dairy Science, 99(2), 1663–1671. (Crossref)

Cardoso C.S., von Keyserlingk M.A.G., Hötzel M.J., 2019: Views of dairy farmers, agricultural advisors, and lay citizens on the ideal dairy farm, Journal of Dairy Science, 102(2), 1811–1821. (Crossref)

Czerwińska E., Piotrowski W., 2012: Analiza mikrobiologiczna produktów mlecznych i potencjalne źródła ich skażenia, Rocznik Ochrona Środowiska, 14, 502–511.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych [Dz.U. 2004 nr 188 poz. 1946].

Filipiak T., 2008: Produkcja i przetwórstwo produktów rolnych w aspekcie bezpieczeństwa żywności, Roczniki Naukowe SERiA, 4(10), 72–78.

Gaworski M., 2021: Implementation of technical and technological progress in dairy production, Processes 9(12), 1–21. (Crossref)

Gaworski M., de Cacheleu C., Inghels C., Leurs L., Mazarguil C., Ringot B., Tzu-Chen C., 2021: The topic of the ideal dairy farm can inspire how to assess knowledge about dairy production processes: A case study with students and their contributions, Processes, 9(8), 1357, 1–21. (Crossref)

Gaworski M., Kupczyk A., 2001: Łańcuch chłodniczy w produkcji mleczarskiej, Oficyna Wydawnicza „Hoża”, Warszawa.

Ghisellini P., Protano G., Viglia S., Gaworski M., Setti M., Ulgiati S., 2014: Integrated agricultural and dairy production within a circular economy framework. A comparison of Italian and Polish farming systems, Journal of Environmental Accounting and Management, 2(4), 372–391. (Crossref)

Górna J. 2008: Istota wymagań standardu ISO 22000: 2005 w aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego mleka, Journal of Agribusiness and Rural Development, 03(09), 77–87.

Ignatiuk S., 2013: Perspektywy rozwoju mleczarstwa regionu podlaskiego w kontekście uwarunkowań makroekonomicznych, Optimum, Studia Ekonomiczne, 4(64), 81–92. (Crossref)

Jurczak M.E., 2005: Mleko – produkcja, badanie, przerób, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Kijowski J., Sikora T., 2003: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.

Klonowska-Matynia M., 2007: Opakowanie produktu gwarantem bezpieczeństwa dla nabywców produktów mleczarskich, [w:] Grzybowski M., Tomaszewski J. (red.) Bezpieczeństwo w administracji i biznesie, WSAiB, Gdynia, 333–339.

Kojder M., Klepacki B., 2021: Funkcjonowanie zimnych łańcuchów dostaw oraz zagrożenia w nich występujące, Ekonomika i Organizacja Logistyki, 6(1), 51–57. (Crossref)

Paziak-Domańska B., Bartodziejska B., 2015: Zagrożenia mikrobiologiczne żywności. Regulacje prawne UE, Przemysł Spożywczy, 69(1), 13–17.

Quintero-Herrera S., Zwolinski P., Evrard D., Cano-Gómez J.J., Botello-Álvarez J.E., Rivas-García P., 2022: The role of livestock feed fertilization as an improvement of sustainability in the dairy sector, Sustainable Production and Consumption, 31, 448–458. (Crossref)

Sitarz S., Janczar-Smuga M., 2012: Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możliwości ich kontroli oraz eliminacji, Nauki Inżynierskie i Technologie, 2(5), 68–93.

Topczak M., Chciuk M., Woźniak, B., 2017: Bezpieczeństwo żywności, [w:] Bachman P. (red.), Problemy inżynierii bezpieczeństwa i nauk o pracy, Monografia naukowa Nr 5, Wydawnictwo Instytutu Inżynierii Bezpieczeństwa i Nauk o Pracy Uniwersytetu Zielonogórskiego, Zielona Góra, 26–38.

Urban R., 2014: Uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej, Przemysł Spożywczy, 1(68), 2–6.

Ziętara W., 2012: Organizacja i ekonomika produkcji mleka w Polsce, dotychczasowe tendencje i kierunki zmian, Roczniki Nauk Rolniczych, G(99/1), 43–57. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty