Zarządzanie skupem mleka surowego w warunkach epidemii koronawirusa – propozycja usprawnień organizacyjnych

Main Article Content

Iwo Nowak
Jakub Bazela


Słowa kluczowe : transport, skup mleka, koronawirus, cysterny
Abstrakt
Skup mleka w warunkach panującej od pierwszych miesięcy 2020 roku pandemii koronawirusa 2019-nCoV wywołującego chorobę COVID-19 spowodował liczne zmiany m.in. w organizacji procesów pozyskiwania i dystrybucji surowców, ich przetwarzania i sprzedaży, a także przepływów informacyjnych, towarzyszących tym procesom. Jednym z obszarów, który w pewnym stopniu podlega określonym przekształceniom, jest organizacja transportu osobowego i towarowego, w tym przewóz do zakładów przetwórczych mleka surowego pozyskiwanego od farmerów. Proponowane w artykule rozwiązanie powstało na podstawie przeprowadzonych wiosną 2020 roku wywiadów z 25 rolnikami – producentami mleka. Rozwiązanie zakłada maksymalne ograniczenie bezpośrednich kontaktów przewoźników i rolników podczas odbioru surowego mleka z gospodarstw, a także usprawnienie systemu przekazu informacji o jakości pozyskiwanego z gospodarstw surowca i należności dla producenta.

Article Details

Jak cytować
Nowak, I., & Bazela, J. (2021). Zarządzanie skupem mleka surowego w warunkach epidemii koronawirusa – propozycja usprawnień organizacyjnych. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 5(4), 59–75. https://doi.org/10.22630/EIOL.2020.5.4.29
Bibliografia

Barichello R., 2020: The COVID-19 pandemic: Anticipating its effects on Canada’s agricultural trade, Canadian Journal of Agricultural Economics 68, 219–224. (Crossref)

Czerniewicz M., 2010a: Ocena mleka surowego do skupu oraz wpływ chłodniczego przechowywania na jakość i trwałość surowca [Evaluation of raw milk for purchase and the impact of refrigerated storage on the quality and durability of the raw material], Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn [in Polish].

Czerniewicz M., 2010b: Odbiór i ocena surowca oraz przygotowanie mleka do przerobu – aparatownia [Receipt and evaluation of raw material and preparation of milk for processing – shelter], Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn [in Polish].

Drury C., 2020: Coronavirus: Dairy farmers throwing thousands of litres of milk away as demand dries up in lockdown, [electronic source] https://www.independent.co.uk/news/health/coronavirus-dairy-milk-farmers-throw-away-shortagelockdown-a9457001.html [access: 23.07.2020].

Lewandowski M., 2020: Producenci mleka przeżyli trudny czas [Milk producers have had a hard time], agropolska.pl, [electronic source] https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo/producenci-mleka-przezyli-trudny-czas,1451.html [access: 27.07.2020] [in Polish].

Kowalik J., 2011: Chłodnictwo i przemysł mleczarski [Refrigeration and dairy industry], Forum Mleczarskie Biznes 3(11), [electronic source] http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/210/chlodnictwo-i-przemysl-mleczarski/ [access: 17.07.2020] [in Polish].

Litwińczuk Z., 2004: Surowce zwierzęce – ocena i wykorzystanie [Animal raw materials – evaluation and use], Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa [in Polish].

Marshall A., 2020: Why farmers are dumping milk, even as people go hungry, [electronic source] https://www.wired.com/story/whyfarmers-dumping-milk-people-hungry/ [access: 23.04.2020].

Polska Izba Mleka, 2020: Procedura postępowania dla zakładów mleczarskich w związku z koronawirusem SARS-CoV-2 (wersja 3 – 02.04.2020), [Procedure for dealing with dairy plants in relation to the korovirus SARS-CoV-2 (version 3 – 02/04/2020)], [electronic source] http://izbamleka.pl/ [access: 17.07.2020] [in Polish].

Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku, ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, [Regulation (EC) No 853/2004 of the European Parliament and of the Council of April 29, 2004, Hygiene regulation solutions, food products animal], Dz.Urz. UE 2004, nr 139, poz. 55 [in Polish].

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, 2020: Rynek mleka VII/2020 [Milk market VII/2020], [electronic source] https://pfhb.pl/fileadmin/aktualnosci/2020/rynek_mleka/2020.07.Raport-lipiec-rynek-mleka.pdf [access: 01.08.2020] [in Polish].

Tereszkiewicz, K., Kulig, Ł., Kusz, D. 2019: Ekonomiczne konsekwencje śmiertelności świń i drobiu podczas transportu. Ekonomika i Organizacja Logistyki, 4(3), 5–15. https://doi.org/10.22630/EIOL.2019.4.3.19 (Crossref)

Tobojka A., 2020: Odbiór mleka w czasie epidemii [Reception of milk during an epidemic], [electronic source] https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/odbior-mleka-w-czasie-epidemii,93068.html [access: 23.07.2020] [in Polish].

WSK „PZL – KROSNO” S.A., [electronic source] https://www.wsk-krosno.pl/ [access: 28.07.2020] [in Polish].

Zhang S, Wang S, Yuan L, Liu X, Gong B., 2020: The impact of epidemics on agricultural production and forecast of COVID-19, China Agricultural Economic Review 12, 409–425. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.