Logistyka w gospodarstwach roślinnych

Main Article Content

Aneta Bełdycka-Bórawska


Słowa kluczowe : logistyka, gospodarstwa roślinne, odbiorcy, dostawcy
Abstrakt
W artykule przedstawiono działania logistyczne w gospodarstwach roślinnych. Główną uwagę skupiono na logistyce zaopatrzenia, produkcji i dystrybucji. Rolników poproszono o wskazanie głównych dostawców środków do produkcji rolnej oraz odbiorców płodów rolnych. Badania przeprowadzono na grupie 120 gospodarstw roślinnych na terenie województw warmińsko-mazurskiego (75) i pomorskiego (45). W badaniach wykorzystano kwestionariusz ankiety. Zakres czasowy badań obejmował 2017 rok. Z badań wynika, że średnia powierzchnia użytków rolnych w gospodarstwie wynosiła 91,5 ha, wartość maszyn i urządzeń stanowiła ponad 450 tys. zł, a wartość budynków gospodarczych ponad 580 tys. zł. Właściciele badanych gospodarstw współpracowali często z więcej niż jednym dostawcą środków do produkcji rolnej i z kilkoma odbiorcami. Taka sytuacja była dla nich bardzo korzystna, ponieważ gwarantowała im bezpieczeństwo dostaw środków do produkcji rolnej i odbioru płodów rolnych.

Article Details

Jak cytować
Bełdycka-Bórawska, A. (2018). Logistyka w gospodarstwach roślinnych. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 3(3), 15–23. https://doi.org/10.22630/EIOL.2018.3.3.18
Bibliografia

Baran J., Wysokiński M., Jałowiecki P., 2011: Rozwiązanie w zakresie sterowania zapasami w wybranych branżach agrobiznesu, Logistyka 2, 45–54.

Bełdycka-Bórawska A., Szymańska E.J., 2016: Dochodowość gospodarstw o różnych kanałach dystrybucji rzepaku, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Ekonomika i Organizacja Logistyki 1, 31–40. https://doi.org/10.22630/EIOL.2016.1.1.3 (Crossref)

Jarzębowski S., 2014: Efektywność sektora przetwórstwa zbóż w kontekście organizacji łańcucha dostaw, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 105, 57–66. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2014.105.5 (Crossref)

Juchniewicz M., 2015: Innowacje w logistyce łańcucha dostaw żywności, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu 41 (2), 473–482, doi: 10.18276/pzfm.2015.41/2-38 (Crossref)

Klepacki B., 2016: Miejsce i znaczenie logistyki w agrobiznesie, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Ekonomika i Organizacja Logistyki 1 (1), 7–18. https://doi.org/10.22630/EIOL.2016.1.1.1 (Crossref)

Kot S., Starostka-Patyk M., Krzywda D., 2009. Zarządzanie łańcuchami dostaw, Politechnika Częstochowska, Częstochowa.

Pawlewicz A., Gotkiewicz W., 2009: Kanały dystrybucji surowców żywnościowych z gospodarstw ekologicznych w województwie warmińsko-mazurskim, Logistyka 4, 1168–1174 [CD].

Rutkowski K., 2004: Zarządzanie łańcuchem dostaw – próba sprecyzowania terminu i określenia związków z logistyką, Gospodarka Materiałowa i Logistyka 12, 2–8.

Stańko S., 2007: Tendencje na rynku zbóż, [w:] Czy grozi Polsce kryzys zbożowy (w świetle pozarolniczego wykorzystania ziarna), B. Klepacki (red.), Wieś Jutra, Warszawa.

Turner J.R., 1993: Integrated Supply Chain Management: What’s Wrong WITH This Picture?, Industrial Engineering 25 (12), 52–55.

Klepacki, B, Wicki, L. (red.) 2014: Systemy logistyczne w funkcjonowaniu przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.