Wyposażenie polskich gospodarstw domowych sprzęt do przygotowania posiłków

Main Article Content

Ewa Czarniecka-Skubina
Małgorzata Moczkowska-Wyrwisz
Marlena Pielak
Piotr Sałek


Słowa kluczowe : gospodarstwa domowe, wyposażenie kuchenne, przygotowanie posiłków
Abstrakt
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym na przestrzeni lat wrasta zainteresowanie konsumentów wykorzystaniem różnych sprzętów kuchennych, które ułatwiają i przyśpieszają przygotowywanie potraw w domowej kuchni. Celem pracy było przeprowadzenie badań ankietowych dotyczących wyposażenia polskich gospodarstw domowych w sprzęt do przygotowania posiłków. Badanie przeprowadzono w okresie od stycznia do kwietnia 2023 roku w grupie 770 dorosłych respondentów na terenie Polski zróżnicowanych pod względem płci, wieku, miejsca zamieszkania. Na podstawie wyników badań własnych można stwierdzić, że do najbardziej popularnych urządzeń kuchennych wśród respondentów należały: blender oraz mikser, piekarnik elektryczny, kuchnia mikrofalowa, toster, ekspres do kawy. Ważnymi dla respondentów cechami użytkowania urządzeń kuchennych jest łatwość użycia oraz ich koszt, jak również oszczędność czasu, łatwość mycia czy rozmiar danego urządzenia. Respondenci w większości przygotowują posiłki w domu, są to głównie kobiety, które podają, że starają się gotować jak najlepiej. Jednocześnie kobiety poświęcały najwięcej czasu na przygotowywanie posiłków. Większość uczestników deklarowała umiejętność gotowania, która była związana z wykształceniem oraz osobami, z którymi mieszkają. Respondenci nabywali umiejętności kulinarne przede wszystkim od członków rodziny, rodziców i dziadków. Miejsce zamieszkania nie odgrywało istotnego wpływu na umiejętności kulinarne respondentów ani na wyposażenie kuchenne.

Article Details

Jak cytować
Czarniecka-Skubina, E., Moczkowska-Wyrwisz, M., Pielak, M., & Sałek, P. (2023). Wyposażenie polskich gospodarstw domowych sprzęt do przygotowania posiłków. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 8(1), 103–116. https://doi.org/10.22630/EIOL.2023.8.1.7
Bibliografia

Borremans A., 2017: Hindrances to acceptation of precision cooking technique in households, University of Stavanger, Norway, [Master’s thesis], [online] https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/handle/11250/2459817), [dostęp: 06.07.2023].

Chandrasekaran S., Ramanathan S., Basak T., 2013: Microwave food processing – A review, Food Research International 52(1), 2 43-261. (Crossref)

Chavan R., Chavan S., 2010: Microwave baking in food industry: A review, International Journal of Dairy Science 5,113–127. (Crossref)

Czapiński J., Panek T., 2015: Diagnoza społeczna. Warunki i jakość życia Polaków, Rada Monitoringu Społecznego, Warszawa.

Czarniecka-Skubina E., Korzeniowska-Ginter R., 2013: Ostatni etap łańcucha żywnościowego – przygotowanie żywności przez konsumentów w warunkach domowych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 572, 3–12.

Czarniecka-Skubina E., Pielak M., Sałek P., Głuchowski A., Kobus-Cisowska J., Owczarek T., 2021: Use of food services by consumers in the SARS-CoV-2 pandemic. How the eating habits of consumers changed in view of the new disease risk factors? Nutrients, 13,8, 2760. (Crossref)

Czarniecka-Skubina E., Trafiałek J., Kocon D., Pielak M., 2016: Wykorzystanie kuchenek mikrofalowych do przygotowania potraw w polskich gospodarstwach domowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6(109), 140–151.

Drewnowska B., 2013: Espresso nie tylko z kawiarni, Rzeczpospolita, [online] http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1073749.html?print=tak&p=0 [dostęp: 10.07.2023].

GUS 2007: Sytuacja gospodarstw domowych w 2007 r. w świetle wyników badań budżetów gospodarstw domowych, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

GUS, 2017: Sytuacja społeczno-ekonomiczna gospodarstw domowych w latach 2000–2015 zróżnicowanie miasto-wieś, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

GUS, 2021: Sytuacja gospodarstw domowych w 2021 r. w świetle badania budżetów gospodarstw domowych, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

GUS, 2022: Sytuacja gospodarstw domowych w 2022 r. w świetle badania budżetów gospodarstw domowych, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

GUS, 2023: Dochody i warunki życia ludności Polski – raport z badania EU-SILC 2021, Zakład Wydawnictw Statystycznych, Warszawa.

Ingaldi M., Dziuba S., 2018: Charakterystyka gospodarstw domowych z ekologicznego punktu widzenia, Quality Production Improvement, 1(8), 52–65. (Crossref)

Janiak-Jasińska A., 2000: Unowocześnianie gospodarstwa domowego i wyposażenia mieszkań w Polsce międzywojennej, [w:] A. Żarnowska, A. Szwarc (red.), Równe prawa i nierówne szanse. Kobiety w Polsce międzywojennej, Wydawnictwo DiG, Warszawa.

Kolny B., 2019: Czas poświęcany na obróbkę żywności i przygotowanie posiłku w budżecie czasu ludności, Problemy Rolnictwa Światowego, 19, 69–79. (Crossref)

Korzeniowska-Ginter R., 2009: Zwyczaje obróbki kulinarnej w warunkach domowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 42(3), 739–742.

Korzeniowska-Ginter R., Bartkowicz J., Nowakowska M., 2015: Zachowania konsumentów w zakresie racjonalnego wykorzystania żywności-badania wstępne, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 17, 6.

Korzeniowska-Ginter R., Czarniecka-Skubina E., 2011: Przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków w warunkach domowych. Problemy Higieny i Epidemiologii, 92(4), 792–7.

Kozłowski P., Kozłowska M., Kozłowska K., 2017: Analiza zachowań związanych z dietą i przygotowaniem posiłków w domu, Journal of Education, Health and Sport, 7(7), 859–865.

Łaciak B., 2018: Jedzenie i jego funkcje w polskich seria-lach obyczajowych, Kultura Popularna, 56(02), 18–29. (Crossref)

Lavelle F., Spence M., Hollywood L., McGowan L., Surgenor D., McCloat A., Mooney E., Raats M., Dean M., 2016: Learning cooking skills at different ages: a cross-sectional study, International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 13(1), 1–11. (Crossref)

Lecewicz-Bartoszewska J., Polak-Sopińska A., 2011: Ergonomia Niepełnosprawnym. Współczesne i przyszłe kierunki rozwoju. Monografie, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź.

Leśniak-Moczuk K., Leśniak-Moczuk A.D., 2021: Kontrasty w domostwie małego miasta i wsi mieleckiej, [w:] M., Zemło (red.),Małe Miasta. Dom polski w refleksji badawczej, Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, Białystok, 91–119.

Marszalek K., Mitek M., Skapska S., 2015: Effect of continuous flow microwave and conventional heating on the bioactive compounds, color, enzymes activity, microbial and sensory quality of strawberry puree, Food and Bioprocess Technology, 8(9), 1864–1876. (Crossref)

Maughan C., Chambers E., Godwin S., Chambers D., Cates S., Koppel K. (2016). Food handling behaviors observed in consumers when cooking poultry and eggs, Journal of Food Protection, 79(6), 970–977. (Crossref)

Mills S., White M., Wrieden W., Brown H., Stead M., Adams J., 2017: Home food preparation practices, experiences and perceptions: A qualitative interview study with photo-elicitation, PloS One, 12(8), e0182842. (Crossref)

Murphy B., Benson T., McCloat A., Mooney E., Elliott C., Dean M., Lavelle F., 2020: Changes in consumers’ food practices during the COVID-19 lockdown, implications for diet quality and the food system: a cross-continental comparison. Nutrients, 13(1), 20. (Crossref)

Namysław I., Czarniecka-Skubina E., Wachowicz I., 2008: Ocena prawidłowości przygotowania potraw z warzyw i ziemniaków w warunkach domowych, Żywność Nauka Technologia Jakość, 15(5), 319–334.

Piekut M., 2008: Polskie gospodarstwa domowe – dochody, wydatki i wyposażenie w dobra trwałego użytkowania, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Pielak M., Czarniecka-Skubina E., Kraujutienë I., 2022: Microwave heating process – characteristics, benefits, hazards and use in food industry and households. A review., Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 152–167.

Przybył I., 2016: Obecność wychowania w doświadczeniu ponowoczesnej jednostki. Nauki o wychowaniu, Studia interdyscyplinarne, 2(1), 156–171.

Raport GFK Polonia, 2020: GfK: Polski rynek kawy rośnie nawet w czasie pandemii, [online] https://www.gfk.com/pl/insighty/polski-rynek-kawy-rosnie-nawet-w-czasie-pandemii?hsLang=pl [dostęp: 11.07.2023].

Sadowa A., 2020: Warunki mieszkaniowe Polaków a komfort przebywania na kwarantannie w świetle badań jakościowych, [w:] W. Nowak, K. Szalonki (red.), Zdrowie i style życia. Determinanty długości życia, Prace Naukowe Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław, 73–92.

Salazar-Gonzalez C., 2012: Recent Studies related to Microwave Processing of Fluid Foods, Food Bioprocess Technology, 5, 31–46. (Crossref)

Soni A., Smith J., Thompson A., Brightwell G., 2020: Microwave-induced thermal sterilization – a review on history, technical progress, advantages and challenges as compared to the conventional methods, Trends Food Science & Technology, 97, 433–442. (Crossref)

Stasiak A., 2015: Rozwój turystyki kulinarnej w Polsce. Kultura i turystyka–wokół wspólnego stołu, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Łódź.

Straczuk J., 2016: Modernizacja wzorów żywienia w PRL wobec wiedzy potocznej i codziennych praktyk, [w:] J. Kurczewska (red.), Przemiany kulturowe we współczesnej Polsce: ramy, właściwości, epizody: praca zbiorowa, Wyd. IFiS PAN, Warszawa, 200–211.

Szponar B., Skrzypek M., Krzyszycha R., Marzec A., 2018: Wpływ wybranych technik obróbki żywności stosowanych w technologii gastronomicznej na jej wartość odżywczą i bezpieczeństwo zdrowotne w kontekście epidemii niezakaźnych chorób przewlekłych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 99(4), 318–326.

Szukalski P., 2018: Funkcje ekonomiczne małżeństwa i rodziny, Demografia i Gerontologia Społeczna – Biuletyn Informacyjny, 11, .

Teixeira A. R., Bicalho D., Slater B., Lima T. D. M., 2021: Systematic review of instruments for assessing culinary skills in adults: What is the quality of their psychometric properties? Plos One, 16(8), e0235182. (Crossref)

Urbańska M., 2012: Praca domowa – Ekonomiczny i społeczno-kulturowy wymiar pracy w gospodarstwie, Saeculum Christianum: pismo historyczno-społeczne, 19(1), 233–244.

Wala K., Pietrowiak K., 2013: Wytwarzanie smaku. Próba podejścia generatywnego, Czas Kultury, 3, 4–14.

Yong W., Amin L., Dongpo C., 2019: Status and prospects of nutritional cooking. Food Quality and Safety, 3(3), 137–143. (Crossref)

Zaremba K., 2021: Mądrość osób starszych, czyli dlaczego warto uczyć się od seniorów, Exlibris Social Gerontology Journal, 20(1), 38–51.

Zhang M., Tang J., Mujumdar A., Wang S., 2006: Trends in microwave-related drying of fruits and vegetables, Trends in Food Science & Technology 17, 524–534. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty