Analiza ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem w łańcuchu dostaw
Main Article Content
Słowa kluczowe
:
metody oceny ryzyka, koszty, analiza, bezpieczeństwo
Abstrakt
W trakcie badań dokonano identyfikacji zagrożeń i analizy ryzyka w łańcuchu dostaw pracownika zatrudnionego w magazynie wysokiego składowania. W badaniach podjęto próbę wartościowania ryzyka w celu określenia jego poziomu akceptowalności. Wyznaczono kategorię ryzyka z zastosowaniem metody risc score. Określono środki profilaktyczne obniżające ryzyko zawodowe na stanowisku pracy magazyniera. Z przeprowadzonej oceny ryzyka wynika, że wózek widłowego stanowi największe źródło zagrożenia w łańcuchu dostaw surowców, produktów, komponentów stanowi ryzyko nieakceptowalne na poziomie R = 540, co oznacza, że bez zastosowania środków profilaktycznych pracodawca nie może w sposób bezpieczny dopuścić pracowników do pracy. W ramach działań obniżających kategorię ryzyka zastosowano nowoczesne metody dodatkowego wyposażenia wózków widłowych m.in. w sygnalizacje świetlną informującą o nadjeżdżającym wózku za pomocą blue light oraz oznaczenia czerwonej strefy pracy wózka (red zone) jako niebezpiecznej. Z przeprowadzonych badań wynika, że po zastosowaniu środków profilaktycznych ryzyko dla stanowiska pracy magazyniera zostało ocenione w przedziale 0< = R <70 na poziomie akceptowalnym.
Article Details
Jak cytować
Zielińska, A. (2021). Analiza ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem w łańcuchu dostaw. Ekonomika I Organizacja Logistyki, 6(3), 65–79. https://doi.org/10.22630/EIOL.2021.6.3.23
Statystyki
Downloads
Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Podobne artykuły
- Natalia Koszowska, Tomasz Rokicki, Rozwój elektromobilności w Polsce z wykorzystaniem elektrycznego transportu drogowego , Ekonomika i Organizacja Logistyki: Tom 6 Nr 3 (2021)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowe.