Elektrownia jądrowa w Polsce – wybrane wyzwania logistyczne - Buta, Krzysztof; Kloc-Połukord, Zuzanna (Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2023)
Polski sektor energetyczny wymaga transformacji energetycznej, w związku z czym polski rząd planuje budowę elektrowni jądrowej. Według założeń w 2033 roku zostanie uruchomiony pierwszy blok elektrowni jądrowej na Pomorzu w lokalizacji Lubiatowo-Kopalino. Zanim to nastąpi, realizatorzy inwestycji będą musieli zmierzyć się z różnymi trudnościami. Celem artykułu było zidentyfikowanie wybranych wyzwań logistycznych, które mogą wystąpić przy budowie elektrowni jądrowej w Polsce. W odniesieniu do przyjętego celu rozpoznano takie problemy jak: lokalizacja elektrowni, zaopatrzenie w paliwo jądrowe, składowanie odpadów promieniotwórczych oraz usługi dodatkowe w logistyce na podstawie analizy literatury, a także metody badania źródeł wtórnych.