Wyzwania logistyczne dla ukraińskiego eksportu zboża w warunkach rosyjskiej agresji militarnej - Cherevko, Heorhiy (Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2023)
Celem badań była identyfikacja konsekwencji rosyjskiej agresji militarnej jako potężnego wyzwania dla logistyki sektora zbożowego gospodarki Ukrainy oraz nakreślenie głównych kierunków jej rozwoju w najbliższym okresie. Ogólne podejście do badania wyzwań logistycznych dla ukraińskiego eksportu zboża zostało przeprowadzone na podstawie dialektyczno-analitycznej oceny zjawisk i procesów zachodzących w kontekście badanego problemu, w optymalnym połączeniu z analizą i syntezą oraz indukcją i dedukcją, oraz abstrakcją naukową. W opracowaniu uwzględniono skutki społeczno-ekonomiczne wojny w Ukrainie na podstawie danych retrospektywnych i dokonano operatywnej oceny zmian sytuacji bieżącej z określeniem prognozy na przyszłość. Podejście to miało charakter systemowy, gdyż skutki społeczno-gospodarcze rosyjskiej agresji zbrojnej w Ukrainę w kontekście badanego problemu rozpatrywane są na poziomie krajowym, regionalnym i globalnym. Główne wyniki przeprowadzonych badań obejmują zidentyfikowane konsekwencje rosyjskiej agresji militarnej dla logistyki w sektorze zbożowym gospodarki Ukrainy oraz kierunki jej rozwoju w najbliższym czasie. Uzyskane wyniki mogą być przydatne dla twórców kierunków powojennej odbudowy gospodarki Ukrainy, w szczególności logistyki w zakresie gospodarki zbożowej i eksportu jej produktów.