Równowaga długookresowa pomiędzy cenami w łańcuchu dostaw na rynku mleka - Tłuczak, Agnieszka (Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2019)
Łańcuch dostaw żywności łączy działania, ze sfery pierwotnej produkcji rolnej (rolnika) aż do konsumenta. Obejmuje on producentów, dostawców, firmy transportowe, magazyny, sprzedawców hurtowych i detalicznych, organizacje usługowe oraz konsumentów. Poziomy cen w poszczególnych ogniwach łańcucha dostaw na rynku mleka, ale nie tylko, charakteryzują się cyklicznością. Celem artykułu jest zbadanie, na podstawie danych pochodzących z Głównego Urzędu Statystycznego, występowania długookresowych zależności pomiędzy cenami na rynku mleka w poszczególnych ogniwach łańcucha dostaw. W badaniach wspomnianych zależności pomocny będzie test na występowanie kointegracji Engle’a-Grangera. Zakres czasowy analiz obejmuje lata 2010–2019.