Realizacja idei budownictwa zrównoważonego na polskim rynku nieruchomości magazynowych - Klusek, Tomasz (Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2025)
W artykule odniesiono się do kluczowych uwarunkowań zjawiska budownictwa zrównoważonego oraz jego skali na polskim rynku nieruchomości magazynowych. Określono liczbę i powierzchnię certyfikowanych budynków na podstawie danych z raportów Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego za lata 2017–2023. Zwrócono również uwagę na kwestię oceny ich efektywności energetycznej, w kontekście planowanych w tym zakresie krajowych rozwiązań legislacyjnych. Wyniki przeprowadzonych analiz wskazują między innymi na dynamiczne zmiany w zakresie skali certyfikacji budynków magazynowych w Polsce. Jest to jeden z wyznaczników stopnia realizacji założeń budownictwa zrównoważonego w tym segmencie, wpisujących się w globalną ideę rozwoju zrównoważonego.