Raportowanie pozafinansowe jako wyraz społecznej odpowiedzialności w branży transportowo-spedycyjno-logistycznej - Kadłubek, Marta; Wieczorek, Julia (Ekonomika i Organizacja Logistyki, 2025)
Artykuł przedstawia wyniki analizy realizacji założeń koncepcji odpowiedzialnościspołecznej i zrównoważonego rozwoju w kontekście raportowaniapozafinansowego w przedsiębiorstwach sektora transportu, spedycji i logistyki(TSL) w Polsce. Zastosowaną metodą badawczą była analiza danych wtórnych:raportów branżowych oraz raportów pozafinansowych przedsiębiorstw z branżyTSL. Wskazano na Europejskie Standardy Sprawozdawczości ZrównoważonegoRozwoju (ESRS) jako zasadnicze wytyczne regulujące zakres oraz jakość sprawozdawczościw obszarze zrównoważonego rozwoju podmiotów gospodarczych.Następnie przedstawiono obowiązki sprawozdawcze, jakie ciążą na przedsiębiorstwachzgodnie z aktualnymi i przyszłymi wymaganiami prawnymi. Określonoznaczenie raportowania pozafinansowego w branży TSL, w tym jego rolę w kształtowaniuodpowiedzialności społecznej oraz zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstw.Przeprowadzono analizę wyników wybranych raportów według kryteriówśrodowiskowych, społecznej odpowiedzialności i ładu korporacyjnego (ESG)w branży TSL oraz wyodrębniono kluczowe aspekty odpowiedzialności w sektorzena podstawie dobrych praktyk stosowanych przez firmy transportowe i logistycznew obszarze ESG. Raporty pozafinansowe zostały poddane szczegółowej analiziepod kątem zgodności z wymogami ESRS przeprowadzono również porównanie raportówpozafinansowych firm z branży: transportowej, spedycyjnej i logistycznej,pozwalające na identyfikację różnic w podejściu do raportowania pozafinansowegow zależności od specyfiki działalności gospodarczej.